PROJEKTET
Tre orter i samverkan
Bli en del av utvecklingen i Din hembygd
Projektet Tre orter i samverkan - Hemse, Klintehamn och Roma
Klintetraktens Framtid, Knutpunkt Hemse AB och Roma Intresseförening tillsammans med Föreningen Roma Kungsgårds Framtid fick samtidigt en del pengar (sammanlagt 3,7 miljoner kronor) för att, kortfattat, utveckla platserna enligt Region Gotlands ledord ”stärka attraktionskraften”, ”Leva och bo, verka och utveckla, besöka och uppleva” samt orternas egenhändigt framtagna Lokala utvecklingsplaner (LUP).
En projektledare anställdes via Studieförbundet Vuxenskolan för att driva processen framåt.
Ett av uppdragen här i Klintehamn är att leda arbetet med att ta fram Klintehamns Lokala Utvecklingsplan.
Lokal utvecklingsplan (LUP) – vad är det?
En lokal utvecklingsplan handlar om demokratiutveckling på en specifik och avgränsad plats. Den geografiska avgränsningen för en lokal utvecklingsplan grundas i lokala samtal. Lokala utvecklingsaktörer samlas och sätter aktiviteter och utvecklingsinsatser i ett strategiskt sammanhang.
Varför ska vi göra det?
När den lokala utvecklingsplanen är färdig kan den användas som information till nyinflyttade i bygden, vara ett underlag att använda vid framtida ansökningar om projektmedel, det är ett informationsmaterial till Region Gotland om bygdens önskemål och vision men framförallt en dokumentation som kan ligga till grund för en gemenskap att tillsammans forma den egna framtida bygden och dess utveckling.
Vem gör det?
För att nå störst framgång är bred representation och tillit i den lokala samverkansprocessen viktigt. Styrkan ligger i den gemensamma planeringsprocessen. Det är ni som bor och verkar i Klintehamn med omnejd som gör det tillsammans och projektledaren finns som stöd och processledare. Här kan alla bidra; med sina kunskaper, särskild kompetens, sina händer eller andra resurser. I detta arbete kommer näringsliv, föreningar, idrotten, skolan, unga, gamla och alla däremellan få möjlighet att lämna idéer och förhoppningsvis kunna låna ut lite av sin tid.
Underlag om Klintehamn från Region Gotland
Region Gotland har gjort en del undersökningar samt rapporter om Klintehamn.
Gemensam nämnare för framtiden är dock den regionala utvecklingsplanen – Vårt Gotland 2040 som du också hittar här.
Gotland – en kreativ ö med plats för hela livet, så lyder Gotlands gemensamma vision. Den finns återgiven i Vårt Gotland 2040, den regionala utvecklingsstrategin för Gotland, tillsammans med de utmaningar och prioriterade mål vi ska arbeta mot.
Vårt Gotland 2040 syftar till bästa möjliga framtid för oss som bor och verkar på Gotland och för alla som besöker vår ö.
Kort (läsbar) version av den Regionala Utvecklingsplanen Vårt Gotland 2040
Här kan du läsa mer på Region Gotlands hemsida https://www.gotland.se/gotland2040
Regionstyrelsen gav 2017-10-26 (RS§241) Regionstyrelseförvaltningen i uppdrag att i samarbete med Samhällsbyggnadsförvaltningen och Teknikförvaltningen ta fram ett program för Klintehamn där utgångspunkter, strategier och mål för den framtida utvecklingen ska framgå. En förstudie och tidig dialog genomfördes under 2017. Detta resulterade bland annat i ett antal nyckelfrågor som är viktiga för Klintehamns utveckling varav en del av dessa kan hanteras i detta program:
• möjliggöra för nya bebyggelseområden och centrumutveckling
• befolkningsökning med 1000 personer till år 2030
• med anledning av de investeringar som har gjorts i hamnen och en förväntad ökning av godstransport från exempelvis stenindustrin, är det angeläget att minimera de negativa konsekvenserna för boende i och besökare till Klintehamn.
• viktigt att koppla samhället närmare hamnen och Warvsholm genom att minska barriäreffekten av väg 140 och öka trafiksäkerheten och tillgängligheten
• förbättra infrastrukturen för gång och cykel längs väg 140
• viktigt att tillgängliggöra och utveckla turistzonen Warvsholm
• studera möjligheterna till mer havsnära bebyggelse
• viktigt att tillgängliggöra och utveckla Klinteviken
• går det att flytta industriområdet och där tillskapa havsnära boende
• viktigt att skolan håller hög kvalitet
• viktigt att den regionala servicen bibehålls, som exempelvis en fungerande vårdcentral
Här hittar du rapporten Program Klintehamn 2030
Här kan du läsa mer på Region Gotlands hemsida https://www.gotland.se/klintehamn2030
Här kartläggs först vilka platser som människor nyttjar(tillgång), sedan efterfrågas tillgängligheten(nåbarhet) samt vilka värden(kvalitet) platsen har. Region Gotland har beslutat att använda sig av sociotopkartering i planeringen för att ta
hänsyn till de sociala värdena vid planering. Det är en metod som utvecklats av Stockholms stad och
som lyfter fram sociala och kulturella värden i bostadsnära natur.2 Denna kartering som du nu håller i
din hand kommer att användas som planeringsunderlag inför den nya fördjupade översiktsplanen
som ska göras för Klintehamn inom några år.
Läs mer på Region Gotlands hemsida Sociotopkartering Klintehamn
Här hittar du rapporten Sociotopkartering_klintehamn
Projektledare
Projektet finansieras av och sker i samarbete med Region Gotland.