Sidor

Internationella dagen

Internationella dagen genomförs 14:e november i Hemse och Klintehamn

Program på Klintehamns bibliotek med start kl. 18.30 med fikapaus mellan programmen.

Svenskbyorna – historik fram till dagens situation: 18.30 till ca 20.00.

Medverkande: Peter Knutas.

Hur har en liten folkspillra hamnat i europeisk storpolitik? Möt svenskbybornas historia från Katarina den Stora och Potemkin via ryska revolutionen och två världskrig fram till i dag. Hur är dagsläget i byn och hur har kriget drabbat sen invasionen inleddes den 24:e februari i år?

Peter Knutas är uppväxt med historier från stäppen och om Ukrainas bördiga  jordar. Både farmor och farfar var födda i Ukraina. Sedan 2004 har han besökt Ukraina 15-20 gånger och arbetat med olika projekt. Senaste resan var i november 2021.

 

Öka Gotlands beredskap och motståndskraft på hemmaplan – få tips, råd och erbjudande om utbildning:  20.00 till ca 21.00.

Medverkande: Mona Nylund, Röda Korset Gotland.

Just nu byggs trygghetspunkter upp i Slite och Hemse i anslutning till Kuporna. Till dessa trygghetspunkter skall vi kunna gå om det händer något här hos oss. Där kommer vi att kunna ladda mobilen om strömmen slagits ut och få något varmt att dricka men också bidra med vår egen insats genom att koka kaffe, svara i telefon, vara en lugnande röst för den som behöver det. Mona Nylund berättar om hur Röda Korset, tillsammans med frivilliga försvarsorganisationer på Gotland, bygger upp denna verksamhet.

Mona Nylund är krisberedskapssamordnare på Röda Korset Gotland och ledare för ett samverkansprojekt där också försvarsorganisationer och flera kyrkliga samfund på Gotland ingår.

Varmt välkomna att ta del av dessa intressanta och aktuella  programpunkter!